7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. W tym roku tematem przewodnim jest depresja. Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Właściwe odżywianie w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe menu wpływa bowiem na poziom serotoniny, czyli hormon szczęścia.
W piątkowy poranek wszyscy uczniowie wraz z wychowawcami naszej szkoły uczestniczyli w przygotowaniach zdrowego, wartościowego śniadania. W tym dniu gościliśmy uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica
w Białobrzegach, którzy udzielali kulinarnych instrukcji i pomagali przyrządzić śniadaniową ucztę. Na szkolnych stolikach znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki warzywno-owocowe, świeżo wyciskane soki, koktajle, jajecznica, różnego rodzaju pasty
i owsianki.
W zorganizowaniu akcji wsparli nas rodzice uczniów oraz Przetwórstwo warzyw i owoców „Junior” Jacek Prokopczyk . Wspólne i smaczne śniadanie przyczyniło się do uświadomienia uczniom jak ważne jest zdrowe odżywianie, które będzie przekładać się na lepsze samopoczucie dzisiaj i w przyszłości.
Zajęcia odbywały się w ramach realizacji programu „Trzymaj formę”.
12 Zasad zdrowego odżywiania:
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
- Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki.
- Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
- Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gaś pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.