7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. W tym roku tematem przewodnim  jest   depresja. Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Właściwe odżywianie  w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe menu wpływa bowiem na poziom serotoniny, czyli  hormon szczęścia.

W piątkowy poranek  wszyscy uczniowie wraz z wychowawcami  naszej szkoły uczestniczyli w przygotowaniach zdrowego, wartościowego śniadania. W tym dniu gościliśmy uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  im. Stanisława Staszica
w Białobrzegach, którzy udzielali kulinarnych  instrukcji   i pomagali  przyrządzić  śniadaniową ucztę. Na  szkolnych stolikach znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki warzywno-owocowe,  świeżo wyciskane soki, koktajle, jajecznica, różnego rodzaju pasty
i owsianki.

W zorganizowaniu akcji wsparli nas rodzice  uczniów oraz Przetwórstwo warzyw i owoców   „Junior” Jacek  Prokopczyk .  Wspólne i smaczne śniadanie przyczyniło się do uświadomienia uczniom jak ważne jest  zdrowe odżywianie, które będzie przekładać się na lepsze samopoczucie dzisiaj i w przyszłości.

Zajęcia odbywały się w ramach realizacji programu „Trzymaj formę”.

 

12 Zasad zdrowego odżywiania:

  1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.­
  2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.­
  3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
  4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
  6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
  7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki.
  8. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
  9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
  10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
  11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
  12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

 

Kategoria: Archiwum 2016/2017